Adevărul despre lumina albastră
Suntem des întrebați, dacă lumina albastră emisă de dispozitivele moderne LED din zilele noastre este dăunătoare ochilor. Cu atâtea informații (mai ales din partea firmelor și a persoanelor care încearcă să vândă produse care blochează lumina albastră), există o multitudine de confuzii, precum și multe dezbateri inclusiv în rândul oftalmologilor.
Ce este lumina albastră?
Lungimile de undă cuprinse între 420 – 500nm (nanometri) sunt clasificate drept lumină albastră. Aceasta se află în spectrul vizibil.
Trebuie să menționăm că este de 100 de ori mai multă lumină albastră de la soare decât de la orice dispozitiv LED. Lumina albastră de la soare este extrem de benefică în stabilirea ritmului nostru circadian, care ne afectează somnul, tensiunea arterială și ritmul cardiac, secreția de hormoni și multe altele. De asemenea, suprimă în mod natural producția de melatonină a organismului, care stimulează vioiciunea și atenția. Evidențele actuale asociază ritmurile circadine cu dezvoltarea ochilor și defecte de refracție.
Problema luminii albastre la dispozitivele LED
Unii cercetători au arătat că lumina albastră de 445nm când energia este de 3 μW (micro-wați) sau mai mare poate provoca deteriorarea celulelor. Dar, această cercetare, a fost făcută doar în laborator, nu pe un țesut viu cum este ochiul. Iar la un om sănătos, toate țesuturile vii încearcă să se refacă constant. De obicei, dispozitivele electronice nu emit mai mult de 1 μW și încă nu s-a demonstrat că există vreun efect negativ pentru astfel de energii scăzute.
Așadar, adevărata problemă a dispozitivelor LED este folosirea acestora în timpul nopții, deoarece lumina albastră poate să afecteze ritmul circadian. Știm, de exemplu, că cei care lucrează în ture de noapte și nu au suficientă lumină albastră din timpul zilei pentru a-și seta corect ritmul circadian au o sănătate mai șubredă și o viață relativ mai scurtă.
Deci, ce este de făcut cu lumina albastră?
Lumina albastră are beneficii reale bine cunoscute atunci când este primită la momentul potrivit, în timpul zilei. Este de preferat a se evita noaptea, pentru a nu distorsiona ritmul circadian.
Nu se recomandă purtarea ochelarilor de soare care împiedică lumina albastră mai ales ziua (cu excepția cazului în care este recomandat de un oftalmolog), deoarece avem nevoie de lumina albastră de la soare pentru a ne stabili ritmul circadian, astfel încât să avem o viață normală și sănătoasă.
Acest lucru se bazează pe informațiile pe care le avem în momentul scrierii acestui articol, dar ele se pot schimba pe măsură ce vom obține mai multe date în viitor.
Pericolele reale ale radiațiilor UV
Radiațiile ultraviolete sunt cunoscute mai ales pentru că produc multe boli ale ochilor și cancere de piele, așa încât protejarea ochilor cu ochelari de soare de bună calitate este esențială pentru a preveni expunerea pe termen lung la radiațiile UV. De asemenea, chiar și puținele raze UV de-a lungul timpului au un efect cumulativ conducând la boli ale ochilor precum: cataracta, pinguecula (boală degenerativă a conjunctivei), cheratita (inflamarea corneei) și degenerescența maculară.