În ziua de astăzi suntem cu toții obsedați de dispozitivele mobile și asta pe bună dreptate. Ne informează, ne distrează, ne țin în legătură cu familia și prietenii, iar lista poate continua.

Cu toate acestea, medicii oftalmologi observă un număr crescut de persoane cu probleme oculare severe cauzate de asemenea dispozitive. Acest subiect a determinat o cercetare vastă, dezvăluind câteva rezultate cu adevărat alarmante care arată că, dacă tendința continuă la nivelul actual, până la jumătate din populația lumii ar putea orbi ca urmare a miopiei până în 2050. 

În anul 2000, aproximativ 25% din populația lumii avea miopie, o afecțiune care poate fi prevenită. Miopia sau ,,vederea la distanță scurtă” este cel mai des întâlnită în țările asiatice. Această epidemie în creștere văzută relativ rar în țările occidentale și Australia se suprapune tendinței recente dată de dispozitivele mobile care devin obiecte cu ajutorul cărora copilașii ajung să ,,tacă din gură”, să fie liniștiți, astfel încât mama și tata să poată avea momente de pace, fără zgomot. Astfel, medicii oftalmologi observă unii copilași de 4-5 ani cu ochii mult prea solicitați și cu o miopie precoce, provocate de o utilizare îndelungată a telefoanelor mobile și a tabletelor.

 

Deci, ce este miopia și de ce este o problemă?

Miopia sau ,,vederea la distanță scurtă” este un defect al vederii în care puteți vedea clar obiectele din apropierea dvs., dar obiectele mai îndepărtate sunt încețoșate. Ea apare datorită concentrării mai îndelungate asupra obiectelor aflate în apropiere, a lipsei luminii date de soare în primii ani de creștere, precum și a altor factori cum este genetica. 

A fost întotdeauna o problemă a ochilor care apare treptat, ceea ce înseamnă că continuă să se înrăutățească până când ajunge să fie imposibil a face corecții pentru ca pacientul să vadă, ceea ce duce la orbire.

 

Atunci cum oprim acest lucru pentru a nu i se întâmpla copilului nostru?

Știm cu toții că este imposibil să trăim în ziua de azi fără aceste dispozitive mobile datorită beneficiilor pe care le aduc, dar ca părinți conștienți de problemele majore pe care le produc ochilor este de datoria noastră să limităm cât timp sunt folosite. Vă sugerăm ca toată lumea (inclusiv adulții) să nu petreacă mai mult de 10 minute în fața acestor dispozitive urmate de 10 minute de pauză. Cele 10 minute de pauză nu înseamnă să mergem de la telefon la tabletă și invers. Acest timp se va petrece în aer liber, privind departe la distanță pentru a relaxa mușchiul încordat al ochiului. Cu siguranță nu este greu de îndeplinit când știi că poate salva vederea ta sau a copilului tău. 

 

Soluții curente pentru tratarea miopiei

Din păcate, în prezent nu este leac. Singurele soluții sunt purtarea ochelarilor cu prescripție medicală, lentilele de contact sau intervenția chirurgicală (LASIK și PRK).  Ambele intervenții schimbă forma corneei pentru a focaliza mai bine lumina asupra retinei. Rețineți că, în mod normal, copiii sunt limitați doar la purtarea ochelarilor cu prescripție.

 

Care este viitorul?

Pentru cei care nu pot fără aceste dispozitive nici măcar un minut, există șanse să fie diagnosticați cu miopie, dar multe universități, oameni de știință și profesioniști oftalmologi lucrează cu toții pentru a găsi soluții la această problemă. 

În Hong Kong, unde în ultimul timp miopia este considerată o adevărată problemă, s-au creat niște lentile de contact speciale cu imperfecțiuni circulare mici care ajută la reantrenarea ochilor. 

De asemenea, într-o universitate din Israel, se lucrează la o aplicație pe telefonul mobil care are ca scop fotografierea ochiului prin care se dorește anticiparea problemelor și rezolvarea acestora. O substanță colorantă este introdusă în ochi acolo unde sunt necesare corecții, apoi se picură o altă soluție care aderă cu colorantul ducând la o corecție temporară. Aceste corecții nu sunt disponibile în momentul de față în comerț, dar cu siguranță le vom vedea cât de curând. 

 

Ca și o concluzie, cel mai bine este să preveniți apariția acestora. Iar acum că știți că acest lucru se poate întâmpla, vă rugăm să transmiteți mai departe aceste informațiile astfel încât să îi putem ajuta și pe alții.

 

Referințe:

  1. Mivision – jurnal oftalmologic australian;
  2. Insight – jurnal oftalmologic australian;
  3. https://www.healthdirect.gov.au/short-sightedness-myopia;
  4. https://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm;
  5. https://nei.nih.gov/health/errors/myopia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>